LED žarulje omogućavaju štedljivo osvjetljavanje

Osvjetljenje doma vrlo je važno, a osim samih rasvjetnih tijela koje birate za svoj dom, važne su i žarulje koje koristite. LED žarulje relativno su nove na tržištu i daju vam mogućnost da svoj prostor osvijetlite na najisplativiji i ekološki prihvatljiviji način, a mogu se uklopiti u svaki prostor i pronaći u raznim oblicima i dizajnima. 

Mnogo je prednosti zbog kojih biste svoje štedne i klasične žarulje trebali zamijeniti LED žaruljama. Osim što nude drastične uštede, također su fleksibilnije i daju vam mogućnost da svoj prostor osvijetlite na načine koji prije nisu bili mogući bez skupocjenih rasvjetnih tijela!

Ušteda električne energije koja oduševljava

Bez obzira planirate li LED žarulju staviti u stolnu lampu ili viseći luster, mogućnosti uštede su velike. Učinkovite LED žarulje za isto vrijeme rada i istu količinu svjetla, u prosjeku će iskoristiti manje od četvrtine energije koja je potrebna klasičnoj žarulji. Uz to, mogu raditi gotovo pedeset puta dulje od klasičnih žarulja prije no što ih morate zamijeniti. Ušteda je višestruka i kada se uspoređuju sa štednim žaruljama, jer u usporedbu s njima mogu raditi desetak puta dulje, za što troše tri do četiri puta manje električne energije za istu količinu svjetla u istom vremenu!

Osvijetlite bilo koji dio doma

Još jedna prednost LED žarulja jest i to što se mogu pronaći u mnoštvu različitih oblika, pa ih je moguće uklopiti u razna rasvjetna tijela. One su zapravo napravljene od malih svjetlosnih dioda. To znači da one nisu ograničene u broju oblika i izvedbi u kojima ih možete naći. Tako lako možete pronaći: 

  • Klasične modele
  • Moderne modele
  • Retro modele

Ovo je vrlo važno ako u svom domu imate rasvjetna tijela s ogoljenim žaruljama, u kojima su one dio cjelokupnog izgleda!

Birajte pametno rasvjetu za dom

LED žarulje za dom se, za razliku od onih klasičnih, ne biraju prema broju vata, već prema lumenima. Lumen je mjera za razinu svjetline koja je u poslijednjih nekoliko godina zamijenila vate, s obzirom da je nagli razvoj štedljivije rasvjete učinio preračunavanje razine vata za isto osvjetljenje između vrsta žarulja kompliciranim. 

Upravo radi toga, danas se koriste lumeni, koji su naznačeni na kutiji svake LED žarulje. Na internetu se mogu pronaći mnoge tablice za preračunavanje između klasičnih žarulja u vatima i broja lumena te broja lumena potrebnih za osvjetljenje određene veličine prostora koji vam mogu pomoći odabrati ispravno LED rasvjetno tijelo.

Toplo ili hladno svjetlo

LED žarulje nude vam mogućnost da odabirete i između topline samog osvjetljenja u prostoru, te ono može biti:

  • Toplo svjetlo
  • Hladno svjetlo

Klasične žarulje većinom su imate toplo, gotovo žuto svjetlo, dok su one štedne najčešće imale hladno, plavičasto svjetlo. LED žarulje se pak mogu pronaći u nizu tonova svjetla, od tople žute pa sve do hladne plave, prema potrebama. Prostorije poput dnevnog boravka i spavaće sobe najbolje je osvijetliti modelima tople bijele boje, pogotovo kada se radi o stolnim lampama i drugoj sekundarnoj rasvjeti. S druge strane, prostore poput kuhinje i kupaonice najbolje je osvijetliti hladnim bijelim LED lampama, jer one za isti broj lumena daju osjećaj bolje osvijetljenosti.

Poigrajte se bojama pri odabiru rasvjete

Osim tona bijele svjetlosti koje možete birati, neke LED žarulje također vam nude mogućnost da svoj dom osvijetlite na zanimljive i kreativne načine. Posebni modeli, koji se mogu naći u nizu boja, daju mogućnost da kontrolirate boju svoje rasvjete. Tako na jednostavan način svoju običnu stolnu lampu u tren oka možete pretvoriti u šareno rasvjetno tijelo koje svijetli u najdražim vam bojama. 

LED žarulje u boji često nude mogućnost povezivanja putem mobitela, kako biste njihovu boju i razinu osvjetljenja mogli lakše kontrolirati, a neke također nude i programe promjene boja za dodatnu zanimljivost.

Stolne lampe za vaš prostor

Klasične stolne lampe odličan su dodatak u svakom prostoru u kojem želite stvoriti fleksibilno osvjetljenje. Prije kupnje stolne lampe (www.volino.hr) razmislite o tome osvjetljavate li radnu površinu ili pak želite stvoriti ambijentalnu rasvjetu u prostoru. Ako vam je važna dobra rasvjeta na radnoj površini, potražite stolne lampe s pomičnim sjenilom ili pak postoljem koje vam omogućuje namještanje i kontroliranje smjera svjetla. 

S druge strane, tražite li stolnu lampu koji ćete koristiti kao dodatno rasvjetno tijelo u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku, svakako potražite modele sa sjenilima koja će osigurati da vam jako svjetlo stolne lampe ne udara direktno u oči.

Slični postovi iz iste kategorije:

Scroll to Top