Obratite pažnju pri odabiru kupaonske rasvjete

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme sve više pažnje počelo posvećivati odabiru rasvjete, velik broj ljudi je zbunjen velikom ponudom različitih modela i vrsta rasvjete koje je danas moguće naći na tržištu. Jednom od izazovnijih prostorija pokazala se kupaonica. 

Naime, kupaonice su nerijetko prostorije s vrlo malo ili nimalo prirodnog svjetla što dodatno otežava odabir kupaonske rasvjete, posebno zbog toga što ona mora biti i dodatno funkcionalna jer se nalazi u zahtjevnom prostoru punom vlage.

Zaštite svoju kupaonsku rasvjetu

Kao što je ranije navedeno, više je razloga zbog kojih je postupak kada se bira kupaonska rasvjeta vrlo izazovan, u prvom redu se to odnosi na vlažan okoliš. U tom smislu stručnjaci napominju da je vrlo važno pri odabiru kupaonske rasvjete obratiti pažnju i na sigurnosni aspekt jer je voda odličan vodič električne energije što može dovesti do kobnih posljedica. 

Kupaonska rasvjeta u vrlo šarenoj kupaonici
Kada birate kupaonsku rasvjetu vrlo je važno obratiti pažnju i na sigurnosni aspekt

Upravo zbog toga žarulje i ostale dijelove treba zaštititi od utjecaja vode i vlage te ih postaviti na adekvatnoj udaljenosti. Tako se primjerice u prostoru tuša ili kada ne smiju postavljati nikakvi dijelovi kupaonske rasvjete (utičnice, žarulje, prekidači), dok se u okolnom prostoru mogu postaviti uređaji pod malim naponom, no ni to se ne preporuča. Sigurnijom zonom smatraju se prostori preko 0,6 metara od kade ili tuša te 2,25 metra iznad poda pa se u tim prostorima mogu pronaći svi tipovi i vrste kupaonske rasvjete.

Sigurnost u kupaonici

Kada je riječ o sigurnosti pri postavljanju kupaonske rasvjete, veliku ulogu na samom početku ima tip rasvjete koji ćete odabrati. U tom smislu kao jedno od najboljih rješenja pokazala se ugradbena kupaonska rasvjeta koja se postavlja najčešće u stropove. Naime, ona koja je postavljena na ovaj način nije izložena vodi, vlazi ili pari jer je u potpunosti udaljena od tih izvora. Isto tako je vrlo efektna te zauzima vrlo malo prostora što je odlična prednost, posebno kod manjih kupaonica. 

Kupaonska rasvjeta u tamnoj kupaonici
Kupaonska rasvjeta koja se postavlja u stropove je najbolje rješenje ako vam je bitna sigurnost

LED žarulje i stupanj zaštite od vlage

Dodatnu efikasnost ugradbene kupaonske rasvjete možete dobiti odaberete li pritom i LED žarulje koje daju iznimno jako osvjetljenje što je svakako potrebno u svakoj kupaonici, posebno onoj koja je mala i bez prirodnog svjetla. 

YouTube video
Top 100 ideja za rasvjetu male kupaonice. LED ugradbena svjetla za uređenje kupaonice.

Za koji god tip kupaonske rasvjete se odlučili, važno je da prije kupnje provjerite stupanj zaštite od vlage i vode. Taj stupanj označava se slovima IP te što je on veći to je i veća zaštita. Minimalna zaštita označena je kao IP x0, dok je maksimalna označena kao IP x9.

Upotpunite osvjetljenje u kupaonici

Osim što je kod izbora kupaonske rasvjete vrlo važno izbrati onaj model koji ima dovoljnu snagu kako bi se osvijetlio cjelokupni prostor kupaonice, vrlo je važno uskladiti i cjelokupno uređenje kupaonice kako bi ona bila puna svjetla i prozračna. U tom smislu vrlo važnu ulogu u cjelokupnom izgledu kupaonice imaju:

  • Podne i zidne obloge
  • Boja i vrsta kupaonskog namještaja
  • Pozicioniranje rasvjetnih tijela
  • Boja zidova

S obzirom na to da su tamne i mozaične podne i zidne obloge vrlo popularne u posljednje vrijeme, one ipak, ističu stručnjaci, nisu najbolji izbor za male kupaonice jer vizualno smanjuju prostor, a pri kupnji rasvjetnih tijela morat ćete birati one koja daju iznimno jako osvjetljenje. 

Bojanje zidova u tamnije nijanse također će doprinijeti potrebi za jačim osvjetljenjem te vizualno smanjiti prostor. S druge pak strane, odaberete li svjetlije podne i zidne obloge te nijanse na zidovima, trebat će vam nešto slabije žarulje.

LED žarulja kao idealna rasvjeta

O kojoj god vrsti rasvjete pričali, jedno je sigurno – LED žarulje pobjeđuju klasične žarulje. Tome je tako jer prvenstveno korisnicima omogućuju puno bolje osvjetljenje, a zatim i troše značajno manje električne energije od klasičnih žarulja (50 do 90 %), znatno duže traju (vijek od 30 000 radnih sati), ne sadrže spojeve koji su štetni za ljude i okoliš. Osim toga, LED žarulje svojim korisnicima omogućuju personalizaciju rasvjete jer ih je moguće kupiti u raznim intenzitetima i različitim toplinama svjetlosti što je danas postalo vrlo tražena specifikacija. 

S obzirom na sve prethodno navedene prednosti LED žarulja nije ni čudno što ih svi stručnjaci preporučuju jer se one, unatoč većem početnom ulaganju koje u početku odbijalo velik broj kupaca, nakon tek nekoliko mjeseci korištenja isplate više od klasičnih žarulja. I to prvenstveno zbog toga što ih nije potrebno mijenjati toliko često kao klasične žarulje, a ušteda na električnoj energiji premašuje početnu razliku u cijeni između LED i klasičnih žarulja.

Slični postovi iz iste kategorije:

Scroll to Top