Povećajte učinkovitost svoje zemlje sustavima navodnjavanja

Bavljenje poljoprivredom iznimno je zahtjevan i mukotrpan posao koji uvelike, osim o zemlji i kvaliteti sjemena, ovisi i o vremenskim uvjetima zbog čega je količina prinosa nerijetko vrlo upitna i neočekivana. Iako poljoprivrednici ne mogu utjecati baš na sve aspekte koji utječu na količinu prinosa, ono na što mogu utjecati je navodnjavanje. 

Naime, ugrađivanje sustava navodnjavanja uvelike doprinose postizanju optimalnog učinka na zemlju i posijane kulture te pomažu njihovom rastu i razvoju, a time i povećavaju količinu prinosa.

Ugrađivanje sustava navodnjavanja uvelike doprinose postizanju optimalnog učinka na zemlju i posijane kulture te pomažu njihovom rastu i razvoju, a time i povećavaju količinu prinosa.

Kada se odlučiti za sustave navodnjavanja

Ako sustavi navodnjavanja i njihovo postavljanje nešto o čemu, prva stvar koju morate znati je to da bez obzira za koju vrstu sustava se odlučite on podrazumijeva posjedovanje izvora velike količine vode. Izvori vode podrazumijevaju tako postojanje neke vrste pričuve vode koja nikada neće presušiti i koja će tako moći zadovoljiti potrebe ugrađenog sustava navodnjavanja za određenu veličinu zemljišta. 

Iako ulaganje u sustave navodnjavanja uvelike olakšava brojne poljoprivredne poslove te se organizacija izvora vode može činiti kao minimalna prepreka, važno je znati i to da je ovo ulaganje u unaprjeđenje svog poljoprivrednog gospodarstva i velik financijski izazov. I to ne samo u pogledu inicijalnog ulaganja, već i u kontekstu kontinuiranog održavanja.

Vrste sustava za navodnjavanje

Kada ste ispunili kriterij postojanja izvora vode za navodnjavanje svog zemljišta, iduća odluka koju morate poduzeti je odabir prikladne vrste. Sve većim razvojem poljoprivrede razvili su se i razni sustavi za navodnjavanja poput:

 • Sustava navodnjavanja kap na kap
 • Mobilnih sustava (tifoni, pivot sustavi, linearni sustavi)

Ovisno o tome kakve s potrebe i karakteristike vašeg zemljišta odaberite onaj koji najviše odgovara vašim postavljenim kriterijima.

Vrsta koja je definitivno najpopularnija među poljoprivrednicima je svakako sustav navodnjavanja kap na kap. On se temelji na mreži alkaten cijevi. Ovaj tip pokazao se kao najefikasniji jer ima najracionalniji odnos između utrošene vode i energije, u usporedbi s drugim.

Najpopularniji izbor za kvalitetno zalijevanje zemljišta

Vrsta koja je definitivno najpopularnija među poljoprivrednicima je svakako sustav navodnjavanja kap na kap. On se temelji na mreži alkaten cijevi. Ovaj tip pokazao se kao najefikasniji jer ima najracionalniji odnos između utrošene vode i energije, u usporedbi s drugim. Da bi ovaj sustav imao maksimalne učinke od velike je važnosti prilikom postavljanja alkaten cijevi postaviti one kvalitetne i s integriranim kapaljkama kako bi bile što dugotrajnije, posebno ako se radi o višegodišnjim nasadima.

Isto tako, u odnosu na kvalitetu vode važno je postaviti i dobre filtere kako bi sustav bio prohodan. Uz to, raspored cijevi ovakvog sustava vrlo je važan zbog postizanja optimalne i ravnomjerne vlažnosti cjelokupnog korijenskog sustava nasada. Osim za navodnjavanje, sustav kap na kap korisnicima omogućuje i prihranu nasada raznim topivim gnojivima što uvelike olakšava i posao gnojidbe.

Idealno rješenje za velike nasade

Još jedan vrlo popularan tip su svakako i mobilni sustavi navodnjavanja koji se najčešće koriste kod velikih nasada. Ono što je karakteristično za njih je svakako znatno veća potrošnja vode i energije u odnosu na ranije navedeni kap na kap. Unatoč ovom nedostatku, mobilni sustavi navodnjavanja korisnicima pružaju mogućnost veće i bolje automatizacije rada. 

Osim toga, ova vrsta je, za razliku od onogoa kap na kap, puno otpornija na začepljenja koji se kod vrlo često događa zbog nakupljanja kamenca u alkaten cijevima, posebno ukoliko su one slabije kvalitete. Glavne prednosti ovog sustava mogu se sumirati u automatizaciji koju pružaju korisnicima, a koja se odnosi na:

 • Postojanje cijevi različitih dimenzija što omogućava navodnjavanje u različitim kapacitetima
 • Postojanje različitih visina konstrukcije što omogućava prilagodbu sustava visini biljne kulture koja se navodnjava
 • Stabilnost konstrukcije sustava koja odolijeva nepravilnim terenima i omogućava potpunu sigurnost
Jedan od najpopularnijih sustava, ranije spomenuti kap na kap, temelji se na alkaten cijevima koje se postavljaju na prostor cijelog nasada i na taj način voda dolazi do kultura.

Alkaten cijevi za sigurnost i dugovječnost

Jedan od najpopularnijih sustava, ranije spomenuti kap na kap, temelji se na alkaten cijevima koje se postavljaju na prostor cijelog nasada i na taj način voda dolazi do kultura. Razlog zbog kojeg su alkaten cijevi najpopularniji materijal ovog sustava svakako se krije u njihovim iznimnim fizičkim, mehaničkim i kemijskim svojstvima koja su proporcionalna njihovoj cijeni. Zbog toga se smatraju najboljim izborom u smislu odnosa cijene i kvalitete. 

YouTube video

Upravo zbog tih karakteristika, alkaten cijevi pružaju korisnicima sigurnost i garantiraju dugovječnost. Tajna njihove dugovječnosti krije se u visokoj molekularnoj masi poliolefina i nepolarnoj strukturi koja ih čini trajnijim od ostalih spojeva. Zbog toga na ove cijevi ne utječu slanoća i kiselost terena ili pak ostaci industrijskog ili gradskog otpada. Ukratko, alkaten cijevi najbolji su izbor zbog svoje:

 • Niske mase
 • Kemijske postojanosti
 • Fleksibilnosti
 • Ekološke opravdanosti
 • Hidrostatske čvrstoće
 • Dugotrajnosti
 • Nepropusnosti 

Stoga, ako ste u mogućnosti, svakako se odlučite za ovu vrstu cijevi prilikom dizajniranja sustava za navodnjavanje.

Slični postovi iz iste kategorije:

Scroll to Top