Vanjska rasvjeta i njezina uloga

Kada je u pitanju rasvjeta, u prošlosti je prioritet bilo osvjetljavanje interijera, odnosno glavnih unutarnjih prostora u kojima boravimo. Međutim, u današnje vrijeme, vanjska rasvjeta ima sve veći značaj jer je sve veća osviještenost o važnosti i potrebi osvjetljavanja vanjskih prostora.
Bilo da se radi o balkonima, terasama, vrtovima, kamenjarima, nogostupima, vanjskim stepeništima, prolazima i prilazima zgradi, dvorištu, garaži, vanjskim radnim prostorima, igralištima te raznim drugim prostorima – vanjska rasvjeta je naprosto multifunkcionalna.

Uloga vanjske rasvjete

Vanjska rasvjeta ne samo da povećava vidljivost i olakšava kretanje već se pomoću nje može osvježiti i uljepšati prostor, dodati jedan poseban, unikatan stil vanjskim zidovima, stropovima, stupovima ili pak istaknuti neke druge, posebne značajke određenog dijela eksterijera.
Vanjska rasvjeta doprinosi naglašavanju detalja, dekorativnosti i atraktivnosti prostora, ugodnosti ambijenta i boljoj atmosferi. Prema tome, s pravom se može ustvrditi da svrha vanjske rasvjete više nije isključivo osvjetljavanje prostora.

Širok asortiman rasvjete za eksterijere

Različite svrhe zahtijevaju i različite oblike vanjske rasvjete, čemu su se prilagodili i proizvođači rasvjetnih uređaja. Stoga se na tržištu može pronaći zaista široka lepeza različitih rasvjetnih tijela poput primjerice zidnih, stajaćih ili ugradbenih svjetiljki, LED reflektora, solarnih ili led svjetiljki kao i onih čija je primarna uloga dekoracija prostora.
Tako primjerice vanjska rasvjeta u obliku prigodne dekorativne svjetiljke postavljene na balkonu ili terasi može na jednostavan i jeftin način stvoriti predivnu večernju atmosferu i nezaboravan ugođaj.
Isto tako, pojedini detalji vanjskog eksterijera još više će doći do izražaj u očima promatrača ako su obasjani prigodnom vrstom vanjske rasvjete poput primjerice zidne svjetiljke.

Moderna i popularna rasvjetna tijela

Posljednjih godina sve veća je ponuda rasvjetnih tijela s uključenim senzorom za pokret. Takva vanjska rasvjeta doprinosi povećanju sigurnosti imovine, ali i uštedi električne energije.
U novije vrijeme posebno je popularna solarna rasvjeta koja radi na principu sunčevog zračenja. Solarna vanjska rasvjeta se smatra vrlo isplativim, ekonomičnim i dugotrajnim rješenjem za osvjetljavanje vanjskih prostora. Solarne svjetiljke su odličan način za dodavanje svjetla u vaše dvorište, jednostavno, brzo i bez stručne pomoći ili gomile nepotrebnih kablova.
Današnja tehnologija rasvjetnih tijela je nedvojbeno uznapredovala i pokriva zaista sve potrebe, kako za unutarnjom tako i za vanjskom rasvjetom. Na vama je samo da izaberete onu koja će zadovoljiti vaše želje i potrebe.

Navodnjavanje (sustavi navodnjavanja). Navodnjavanje je najvažniji faktor rasta biljaka. Osnovna svrha navodnjavanja je da biljci kompenzira tekućinu koju biljka upija kroz korijen i lišće a gubi isparavanjem tla i cijeđenjem tla. Čitajte više …

Slični postovi iz iste kategorije:

Scroll to Top