Sustavi navodnjavanja pomažu ostvariti veći urod

Imate li vrt u kojem uzgajate voće i povrće za vlastite potrebe ili se pak uzgojem bavite ozbiljnije, sigurno znate značaj dobrog sustava za navodnjavanje. Prema nekim istraživanjima, on urod može povećati za čak 50%, a iznimno je vrijedan za vrijeme sušnih godina kada može činiti razliku između nikakvog prinosa i dobrog uroda.

S obzirom na vrstu biljke koju uzgajate kao i vrstu tla, nagib zemlje, veličinu i topografiju prostora, postoji nekoliko vrsta koji su pogodni. Dobar odabir može dodatno poboljšati urode, ali i smanjiti troškove.

Ugradnja sustava za navodnjavanje

Prvi i osnovni uvjet za ugradnju je postojanje pouzdanog izvora vode. O tome što se smatra pouzdanim izvorom ponajviše ovisi veličina površine na koju se se planiraju postaviti sustavi navodnjavanja, kao i vrstu koju tamo planirate uzgajati. Ipak, bez obzira na to o kojoj se veličini radi, generalno se ne preporuča kao izvor vode koristiti kišnicu. Iskustvo je pokazalo da je kiša veoma nepouzdan izvor vode, a skladištenje dovoljno kišnice za sušne periode (pod uvjetom da uopće bude toliko padalina) je neisplativo.

Ipak, za manje parcele i vrtove dovoljan izvor može biti i bunar ili izvor podzemne vode, a svaki sustav za navodnjavanje može se nadopuniti kišnicom. Možete ga napajati iz nekoliko izvora, čime lakše možete kontrolirati troškove.

Prilagodite sustav uvjetima u vrtu

Dobri sustavi navodnjavanja moraju biti pouzdani i efikasan, ali i odgovarati vrsti koju uzgajate. Općenito, najfleksibilniji sustav s najboljim rezultatima i najmanjim gubitcima je sustav kap po kap. Kod njega, najvažnije je proučiti tip tla na kojemu navodnjavate, s obzirom da se voda ponaša drukčije ovisno u tolu.

YouTube video

Nadalje, veoma je bitan pravilan razmak kapaljki, kao i prilagodba s obzirom na nagib terena – kako bi svaka biljka imala jednak pristup vodi te ne bi dolazilo do nepotrebnog gubitka. Također, veoma je bitan i sustav filtracije, bez kojeg veoma brzo dolazi do mehaničkih blokada (npr. od taloga) koji vremenom čine sustav neupotrebljivim. Na kraju, bitan je i tip crijeva u sustavu, s obzirom da sustavi navodnjavanja u višegodišnjim nasadima moraju biti dugotrajniji i otporniji na različite uvjete s kojima će se s vremenom susresti.

 

Slični postovi iz iste kategorije:

Scroll to Top